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JUN 2 2000

Ms. Daniel G. Fox Ref. No. 00-0114
Director of Training '
New Village Industrial Park

60 Commerce Drive
Buffalo, New York 14218-1040

Dear Ms. Fox:

This is in response to your letter dated April 11, 2000, requesting clarification on the hazardous waste
manifest requirements under § 172.205(c) of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
Parts 171-180). Specifically, you ask whether it is permissible for the shipper/generator to prepare,
sign and date a manifest in accordance with 40 CFR Part 262 at the time it is offered for transportation,
even though the initial carrier may not sign and date the manifest to accept the waste until three or four
days later.

Section 172.205(c) requires that the shipper/generator sign and date the manifest at the time the
shipment is offered for transportation and the initial carrier at the time the shipment is accepted. The
HMR do not prohibit the use of different shipper/generator and initial carrier dates on the manifest form.
The Uniform Hazardous Waste Manifest (EPA Form 8700-22 and 8700-22A) is required by the U.S.
Environmental Protection Agency (EPA). Therefore, you should contact your EPA regional office or
state environmental office or EPA’s RCRA Hotline at 800-424-9346 regarding different

shipper/generator and initial carrier dates on the manifest.
I hope this answers your inquiry.
Sincerely,

0L A5

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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April 11, 2000

Mr. Edward Mazzullo

Director — Office of Hazardous Materials Standards
USDOT/RSPA DHM - 10

400 7 Ave. SW

Washington, DC 20590-001

Subject: Hazardous waste manifest

Dear Mr. Muzzullo

Phouc: (716) §27-7200
Vax: (716) 827-7217 .
www hazmatinc.com

The DOT regulations at 43 CFR 172.205(c) state that the original copy of the
manifest must be dated by, and bear the handwritten signature of, the person

representing:

(1) The shipper (gencrator) of the waste at the time it is offered for transportation, and

(2) The initial carrier accepting the waste for transportation.

Question: s the shipper (generator) at the time it is offered for transportation, allowed

to prepare, sign and date the manifest in accordance with 40 CFR Part 262, although the

initial carrier may not accept the waste until three or four dayslater 7 In:the above e
scenario, the date the generator signed the manifest and the date the initial carrier signed

the manifest would differ.
Arc two diffcrent dates acceptable?

Your clarification on this issue of different dates on the manifest would be greatly

appreciated.

Sincerely,

o~

Daniel G. Fox
Director of Training
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